Borsta gurkorna rena med en mjuk borste i kallt vatten. Skär dem i skivor. Varva dem med dillkronor i rena glasburkar.
Blanda samman ättikssprit, socker, senapsfrön (med de bruna blir det godare) och salt. Häll blandningen över de skivade gurkorna. Klyfta i några pepparrotsbitar.
Sätt på locket och förvara i kylskåpet. Klar om några dagar.
Gurkorna håller sig i ca 2mån. Har du i pepparroten, håller de sig hela vintern.
***********************
Samma recept har jag provat påkokta rödbetoroch det funkar.
För ett par veckor sedan gjorde jag gurkorna med vanliga dillkvistar i stället för dillkronor som saknades i min mataffär. Gurkorna var så goda så en burk gick åt på 2 dgr !!
Det här receptet är jätte lätt, kan varieras o bytas lite, vitlök i skall jag ha nästa gång.
Och den första burken som gick åt av bara farten, fyllde jag på med nya gurkskivor. Tidigare år har det också funkat.
PS: Gurkskivorna skall gärna vara lite tjockare än i affärerna. Blir knaprigare då.